Gaaf om te zien dat trainers en clubs onze oplossing optimaal benutten en deze gebruiken om spelers constant beter te laten worden! Van alle kanten ontvangen wij leuke voorbeelden, enthousiaste verhalen en positieve berichten over de toepassing van onze oplossing zonder wedstrijden. Hieruit blijkt dat juist nu beelden uiterst geschikt zijn voor sporters om van te blijven leren en van te genieten.
Een mooi voorbeeld is het verhaal van Jordi Beeksma, trainer van HHC JO17-1. Jordi vertelt hoe hij zijn spelers in deze periode gemotiveerd houdt, thuis laat trainen en hoe en waarom hij ze “huiswerk” meegeeft met behulp van beelden.
Lees hieronder het verhaal van Jordi. Geniet en leer ervan. Heb jij ook een leuk of inspirerend verhaal over de toepassing van onze oplossing in deze tijd? Laat het ons weten!
Tijdens de eerste weken na de Corona-stop hoop je nog dat je snel weer aan de gang kunt en de competitie kunt afsluiten zoals je graag wil. In die periode hebben we de spelers huiswerk opdrachten meegegeven die gericht waren op het onderhouden van de conditie d.m.v. sprints. Ook hebben we de spelers oefeningen meegegeven ter bevordering van de explosiviteit en het voetenwerk. Na een aantal weken werd duidelijk dat we het seizoen niet meer uit zouden gaan spelen waardoor het onderhouden van de conditie minder van belang werd. De conditionele vormen werden vanaf dat moment vervangen door techniek vormen.
Normaal gesproken hebben wij 4 voetbal momenten in de week, 3 trainingen en de wedstrijd, maar deze vielen dus weg. Iedere speler moest vanaf dat moment 2 zojuist beschreven trainingen aanleveren van een X aantal minuten. Omdat spelers ook niet meer naar school gingen en naast hun online lessen ook vrij veel vrije tijd hadden was ik op zoek naar een manier hoe we ze op afstand toch nog verder konden helpen in hun voetbal ontwikkeling. Ik kwam uiteindelijk op het idee om spelers toegang te geven tot de wedstrijden die gefilmd zijn. Ik wist van onze video man bij HHC dat dit mogelijk was met 360SI aangezien hij mij dit een keer had verteld.
Ik ben een trainer die veel gebruik maakt van video beelden. Ik maak clipjes van de verschillende hoofdmomenten binnen het voetbal, het aanvallen, het verdedigen en de beide omschakel-momenten. Deze gebruik ik vervolgens in een team bespreking. Ook deel ik deze clipjes wel eens in onze groepsapp om via whatsapp een discussie op gang te krijgen.
Het maken van clips van individuele spelers is iets wat ik geregeld doe, omdat spelers het natuurlijk leuk vinden om puur hun eigen handelen te bekijken, maar ook omdat het gewoon heel leerzaam is. Ook die momenten bespreken we dan op de club of bijvoorbeeld telefonisch. Wat zie je? Welke keuze maak je? Waarom maak je die keuze? Wat waren nog meer opties? Uiteindelijk hoop je dat spelers die momenten later leren herkennen en steeds betere keuzes gaan maken in het veld.
Buiten het feit dat clips maken van individuele spelers veel tijd kost, is het natuurlijk ook zo dat ik op een bepaalde manier ergens naar kijk. Wanneer verschillende trainers dezelfde wedstrijd kijken vallen de ene trainer waarschijnlijk andere dingen op dan de andere trainer.
Nu heb ik de spelers zelf het stuur in handen gegeven. Spelers kregen van mij de opdracht om minimaal 2 wedstrijden van zichzelf volledig te gaan bekijken en iedere actie met en zonder bal van zichzelf te coderen. Dus stel je voor de diepste middenvelder heeft de bal, wat doe jij op dat moment als rechtsbuiten? Of bijvoorbeeld als je keeper bent, hoe kies je positie ten opzichte van tegenstander en doel. Op die manier krijg je natuurlijk heel veel momenten, met als achterliggende doel dat je heel veel leert over de manier waarop jij voetbalt.
Het beeld wat mensen van zichzelf hebben staat vaak best ver van de werkelijkheid. Aan de hand van deze beelden kun je als trainer weer met je speler in gesprek gaan. Je kunt trainingsvormen creëren die aansluiten op de analyse. Laatst was ik bijvoorbeeld een potje aan het tennissen. Als je bezig bent denk je nog dat het heel wat is, maar toen ik later de beelden terugzag werd ik daar niet heel blij van en dacht ik: “wat ben ik lui op de baan!”. De volgende keer dat ik op de baan sta, zal ik toch terugdenken, meer en beter bewegen en op die manier hoop ik weer wat beter te worden. Ik hoop ook dat het zo werkt voor mijn spelers!
Benno (clubman HHC) heeft een perfecte handleiding gemaakt die spelers heel makkelijk door het systeem heeft begeleid, uiteindelijk is het een leuk experiment geweest en ik ga dit in de toekomst zeker vaker gebruiken. Natuurlijk merk je verschil in uitvoering. Het gaat hier om jongens met een leeftijd tussen de 15 en 17 jaar. De een gaat er beter mee om dan de ander, dat is op school met het huiswerk natuurlijk precies hetzelfde, maar dat het leerzaam is en kan werken staat voor mij vast!
Jordi Beeksma, Trainer HHC JO17-1